Op 13 en 14 september vond het symposium ’Wind meets Gas, going for synergy’ in de Der Aa-kerk plaats. Het symposium stond in teken van de huidige ontwikkelingen op de Noordzee en hun rol bij het slagen van de energietransitie. Tijdens het symposium werd duidelijk dat het Noorden een belangrijk schakelpunt gaat worden in de groene-waterstofeconomie. Tijdens het symposium kondigden  diverse partijen samenwerkingen aan of nieuws uit hun organisatie.

 

Lancering TSO2020

Op de eerste dag van het symposium vond de officiële lancering van het Europese Synergy project TSO2020 plaats. Hierbij komt hernieuwbare stroom uit Denemarken via de COBRA-kabel bij Eemshaven aan land en wordt vervolgens doorgevoerd in het hoogspanningsnet. In dit project, waarin o.a. Gasunie New Energy, Energy Stock, Tennet, EASE, Energy Valley, TU Delft, Green Planet  en het Ministerie van I&M deelnemen, wordt de windstroom deels omgezet in groene waterstof, tijdelijk opgeslagen en getransporteerd voor toepassingen in de mobiliteit. Bij de gasopslag-locatie  Zuidwending wordt windenergie omgezet in waterstof door elektrolyse van water en beschikbaar gemaakt voor tankstations zoals die van Green Planet.

 

Gasunie treedt toe tot North Sea Wind Power Hub

Tennet en Gasunie maakten samen bekend dat Gasunie toetreedt tot het North Sea Wind Power Hub-consortium. Het consortium gaat onderzoek doen naar de ontwikkeling van een grootschalig, duurzaam Europees energiesysteem op de Noordzee. Lees hier het volledige bericht.

 

Twee waterstofbussen in Groningen en Drenthe vanaf 2018

Het OV bureau Groningen Drenthe kondigde tijdens de eerste dag aan dat er vanaf 2018 twee waterstofbussen in Groningen en Drenthe gaan rondrijden. In Nederland rijden er nog maar een paar deze bussen rond. De twee waterstofbussen worden opgenomen in de gewone dienstregeling. Het is een pilot en duurt 5 jaar.